Cara-Cara Buat Blog Sendiri di Blogger

Cara-Cara Buat Blog Sendiri di Blogger

Summary

This time I will share about 'Cara-Cara Buat Blog Sendiri di Blogger'

Continue reading about our main topic which is Cara-Cara Buat Blog Sendiri di Blogger

Kali ini saya akan kongsikan tutorial cara-cara buat blog sendiri di blogger bersertakan gambar supaya anda senang memahaminya

Kali ini saya akan kongsikan tutorial cara-cara buat blog sendiri di blogger bersertakan gambar supaya anda senang memahaminya.

Apa Itu Blogger

Blogger adalah perkhidmatan penerbitan yang dikembangkan oleh Pyra Labs dan kemudian dibeli oleh Google pada tahun 2003. Blog yang menggunakan Blogger dihoskan oleh Google dan biasanya dapat diakses dengan subdomain seperti .blogspot.com.

Sebelum anda membuat akaun blogger anda harus mempunyai akaun gmail, So sekiranya belum mempunyai akaun gmail silakan buaat akaun gmail terlebihdahulu, Sekiranya anda da mempunyai akaun gmail, Silakan login ke gmail ya.

Cara-Cara Buat Blog Sendiri di Blogger

 1. Login akaun gmail anda di gmail.com.
 2. Masuk ke blogger.com Dan tekan butang BUAT BLOG ANDA.
 3. Link akan ke accounts.google.com silakan pilih akaun gmail anda.
 4. Choose a name for your blog - Selepas login anda akan kembali ke blogger.com isikan TITLE dengan nama blog anda dan tekan next.
 5. Choose a URL for your blog - Masukan alamat sub domain blog anda , contoh NONY.blogspot.com dan tekan Save
 6. Selesai

Seterusnya anda bebas memilih tema blogger, sekiranya anda memerlukan tema premium silakan hubungi saya, saya mempunyai beberapa koleksi tema blogger premium seperti O4U GREEN & O4U DARK

FUNGSI BLOGGER

 1. Blog berfungsi sebagai media dalam berkongsi hasil penulisan dalam bentuk cerita, pengalaman dan pengetahuan. Dengan perkongsian ilmu pengetahuan dari para blogger, ilmu tersebut dapat dimanfaatkan oleh semua orang.
 2. Blog sebagai tempat untuk mempromosikan produk atau dengan kata lain kedai dalam talian.
 3. Untuk memaparkan maklumat dan pendidikan. Biasanya blog yang dibuat oleh penulis yang berpendidikan tinggi.

KELEBIHAN BLOGSPOT

 1. Blogger.com atau Blogspot adalah blog builder milik Google. Google dikenali oleh semua pengguna laman sesawang dan menjadi agen carian nombor satu. Jadi secara tidak langsung, blogspot mendapat ranking dan carian yang diutamakanl pada carian google.
 2. User Friendly yang memudahkan pengguna untuk menggunakan blogspot terutamanya kepada blogger baru dan juga orang yang tidak mahir dalam dunia blogging. Blogspot memudahkan penggunanya untuk memahami dalam mengubah reka bentuk blog mereka
 3. Blogspot SEO Friendly – iaitu mudah untuk dijumpai dalam carian google.
 4. Blogspot boleh di ubah gaya dan modifikasi – Blogspot juga mempunyai kemudahan untuk mengubahsuai paparan blog, layout, template dan sebagainya menggunakan kod HTML dan CSS.

Baikla itula serba sedikit yang dapat saya kongsikan nengenai cara cara membuat blog sendiri di blogger dan d sertakan dengan beberapa impomasi tentang blogger, sekiranya ada kekurangan silakan tinggalkan di dalam ruangan comment.

Conclusion

So I think you might understand and like our article about Cara-Cara Buat Blog Sendiri di Blogger. So in my conclusion, If you don't understand any of the steps then don't hesitate to leave a comment in the space we have provided.

Share with your friends and spread this article to the whole world😍

Assalamualaikummm..

Comments