Cara Copy File Melebihi Size 4GB Ke Pen Drive Atau Memori Kad

Cara Copy File Melebihi Size 4GB Ke Pen Drive Atau Memori Kad

Summary

This time I will share about 'Cara Copy File Melebihi Size 4GB Ke Pen Drive Atau Memori Kad'

Continue reading about our main topic which is Cara Copy File Melebihi Size 4GB Ke Pen Drive Atau Memori Kad

Dotycat.com Cara Copy File Melebihi Size 4GB Pe Pekdrive Atau Memori Kad - Cara ini sangat mudah untuk anda lakukan , Hnya perlukan beberapa cara anda akan berjaya , Teruskan membaca

Jika anda pengguna pend drive ataupun memory card, anda mungkin menghadapi masalah tidak dapat menyalin sebarang fail yang lebih besar daripada 4GB ke pend drive ataupun memory card anda walaupun kapasiti sebenar Pen Drive lebih tinggi daripada itu.

Penjelasan

Di sini saya akan memberi cara untuk mengatasi permasalahahan ini. Seperti yang kita tahu system FAT32 tidak support untuk Copy file yang berukuran besar daripada 4GB, Untuk menyalin file yang lebih besar daripada 4GB anda harus menukar pend drive format sytem ke NTFS atau exFAT di mana system ini mampu untuk menyalin file yang lebih besar daripada 4GB.

Sebelum anda bertukar ke format NTFS atau exFAT anda harus tahu, penukaran system ini membuatkan anda kehilangan data daripada pend drive ataupun Sd Card, So saya ingatkan supaya anda membuat backup terlebih dahulu sebelum melakukan caraini.

Cara Bertukar ke NTFS atau exFAT

  1. Pasangkan pendrive ke PC Anda.
  2. Salin sebarang data penting dari pemacu pena ke tempat dari mana anda boleh mengaksesnya kemudian.
  3. Buka Komputer / Komputer Saya (atau apa sahaja nama PC anda) dan klik kanan pada nama pemacu anda.
  4. Pilih Format.

  5. Sekarang dalam menu drop down menu sistem, ubah format dari FAT32 ke NTFS atau exFAT.
  6. Saya mencadangkan exFAT ke NTFS, tetapi itu mungkin membuat pendrive  tidak serasi dengan beberapa sistem lama.
  7. Tick Quick Format 
  8. Tekan Butang Start

Setelah selesai melakukan proses penukaran system daripada FAT32  ke NTFS  bermaksud anda berjaya mengembangkan kemampuan pendrive anda, Setela selesai format anda boleh mencoba untuk memasukan file yang melebihi size daripada 4GB ke pendrive anda, Dengan ini anda akan melihat hasil daripata tutorial yang saya kongsikan.

Cara yang saya kongsikan ini cukup  untuk menyelesaikan permasalaan file file besara anda, Cara ini telah saya gunakan dari dulu bermula zaman persekolahan di IPT , So anda tak perlu risau. dijamin 100% berjaya

Penutup

Pend Drive akan diformatkan dan kini anda boleh menyalin fail sebarang saiz (hanya sehingga jumlah kapasiti pen drive anda, tentu saja) ke pemacu pen anda. Sekiranya tips Cara Salin fail lebih besar daripada 4GB ke Pen Drive atau Kad Memori ini dapat membantu anda , silakan share posting ini kepada rakan rakan anda, agar blog ini dapat memberikan banyak lagi tips dan trick seterusnya dapat menanggung kos tenambah baikan blog ini.

Conclusion

So I think you might understand and like our article about Cara Copy File Melebihi Size 4GB Ke Pen Drive Atau Memori Kad. So in my conclusion, If you don't understand any of the steps then don't hesitate to leave a comment in the space we have provided.

Share with your friends and spread this article to the whole world😍

Assalamualaikummm..

Comments