Cara Membeli Domain di Google

Cara Membeli Domain di Google

Summary

This time I will share about 'Cara Membeli Domain di Google'

Continue reading about our main topic which is Cara Membeli Domain di Google

Kali ini DOTYCAT akan kongsikan Cara Membeli Domain di Google, Cara Membeli Domain di Google step by step bersertakan gambar supaya senang kita fahami

HI, Kali ini DOTYCAT akan kongsikan Cara Membeli Domain di Google, Cara Membeli Domain di Google step by step bersertakan gambar supaya senang kita fahami.

Apa itu Domain?

Apa itu domain? Domain atau nama domain adalah alamat laman web yang anda taip di kolem URL untuk membuka laman web. Domain berfungsi seperti alamat sesebuah website seperti facebook.com google.com dotycat.com dan banyak lagi, Setiap website yang Anda buka terdiri dari dua elemen utama, yaitu nama domain dan web server.

Setiap laman web sebenarnya mempunyai alamat IP tersendiri sehingga dapat diakses oleh komputer, kerana komputer berfungsi dengan memahami angka-angka tertentu.

Cara membeli Domain Di Google

  1. Kunjungi Domain Google. Anda boleh membeli nama domain untuk laman web anda terus dari Google - ia adalah perkhidmatan yang sama dengan GoDaddy, 1and1, dan perkhidmatan pendaftar domain yang lain. Anda boleh mengunjungi Google Domains di domains.google.com.
  1. Cari nama domain yang anda ingin beli dengan alat carian Google Domains. Domain Google menyokong pelbagai peluasan domain, termasuk .net, .org, .co, dan .social. Anda akan melihat ketersediaan domain yang anda pilih, dan pelbagai jenis nama domain yang serupa.
  2. Tambahkan domain ke troli beli-belah anda jika anda ingin membelinya. Sekiranya domain pilihan anda tersedia, klik butang Troli untuk menambahkannya ke troli beli-belah anda. Harga domain berbeza-beza, bergantung pada perluasan dan permintaan untuk domain tersebut. Anda boleh membeli beberapa domain sekaligus dengan menambahkannya ke troli beli-belah anda.
  1. Masukkan maklumat peribadi. Apabila anda sudah bersedia untuk membayar, buka keranjang belanja anda dan pilih "Teruskan ke pembayaran". Anda akan diminta untuk memasukkan maklumat peribadi. Isi borang dengan maklumat yang sesuai - maklumat ini umumnya tersedia untuk umum di pangkalan data WHOIS. Domain Google menawarkan pendaftaran peribadi secara percuma, yang akan melindungi maklumat peribadi anda. Sebilangan besar peluasan domain menyediakan pendaftaran persendirian, tetapi tidak semua peluasan menyediakan ciri ini
  1. Bayar domain tersebut. Setelah memasukkan maklumat peribadi anda, pilih kaedah pembayaran. Google Domains akan bersambung ke Google Wallet apabila anda memasukkan maklumat anda ke dalam Google Wallet. Anda mesti mempunyai kad kredit atau debit untuk membeli domain, dan tempoh pembelian domain minimum adalah satu tahun.
 1. Setelah selesai membuat pembayaran, Tunggu sehinga domain anda aktip.
 2. Tahniah, anda baru sahaja mempelajari Cara Membeli Domain di Google.

So amcm? da dapat domain name ke? ok anda da sedia untuk memulakan website anda, Baikla sampai di sini sahaja perkongsian saya tentang cara membeli domain name di google, saya harapkan apa yang saya kongsikan ini dapat membantu anda, wasalam

Conclusion

So I think you might understand and like our article about Cara Membeli Domain di Google. So in my conclusion, If you don't understand any of the steps then don't hesitate to leave a comment in the space we have provided.

Share with your friends and spread this article to the whole world😍

Assalamualaikummm..

Comments