Cara Mendapatkan Domain Dot Com Murah 1USD

Cara Mendapatkan Domain Dot Com Murah 1USD

Summary

This time I will share about 'Cara Mendapatkan Domain Dot Com Murah 1USD'

Continue reading about our main topic which is Cara Mendapatkan Domain Dot Com Murah 1USD

Hi, Kli ini saya akan kongsikan cara membeli domain dot com dengan bermodalkan 1USD sahaja, Cara ini telah saya gunapakai beberapa tahun yang lalu, Ca

Hi, Kli ini DOTYCAT akan kongsikan cara membeli domain dot com dengan bermodalkan 1USD sahaja, Cara ini telah saya gunapakai beberapa tahun yang lalu, Cara ini tidak menyalahi undang2 pembelian domain, ianya sah, yaa..

Sebelum terus ke topik utama kita ia itu Cara Mendapatkan Domain Dot Com Murah 1USD saya akan kongsikan sedikit info berkaitan domain.

Apa Itu Domain?

Domain dengan kata yang mudah faham adalah url utama website kita. Sebagai contoh blog saya ni. Bila orang bertanya, Apa nama website? Maka saya akan berikan nama website saya adalah www.dotycat.com. Jadi alamat website saya ini adalah nama domain.

Domain = Alamat website

Domain jika boleh diberikan perumpamaan, ia ibarat alamat rumah kita. Manakala hosting pula diibaratkan sebagai rumah. Setiap rumah wajib ada alamat supaya posmen dapat hantar surat & orang boleh menjumpai rumah kita. Maka kedua-duanya saling berkait rapat. Jika selepas ini ada orang bertanya apa itu domain? Maka anda sudah boleh menjawabnya dengan tepat.

Level Domain

Domain ada beberapa level iaitu:-

 1. Top level domain (TLD)
 2. Second level domain (SLD)
 3. Third level domain

Top Level Domain (TLD)

Deretan di belakang nama domain. Contoh .com/ .net/ .org/ .edu dan sebagainya. Ada dua jenis TLD iaitu Global Top Level Domain (gTLD) seperti yang disebutkan tadi dan juga Country Code Top Level Domain (ccTLD) yang dikhaskan untuk negara masing-masing. Contoh .com.my/ .net.my

Second Level Domain (SLD)

Nama domain yang didaftarkan. Dalam kes saya nama domain saya adalah dotycat. Maka dotycat adalah SLD, manakala .com adalah TLD. Lihat rajah di bawah untuk lebih faham.

Third Level Domain

Third level domain ini adalah seksyen kepada nama domain. Ia diletakkan sebelum second level domain. Sebagai contoh jika mengambil domain dotycat.com kemudian di depannya ditambah seperti blog.dotycat.com maka itu adalah third level domain. Atau bahasa mudah ia adalah sub domain. Di dalam syarikat third level domain ini biasanya digunakan untuk pembahagian jabatan-jabatan. Contohnya hr.syarikat.com, it.syarikat.com

Baikla itula sedikit sebanyak pengenalan ataupun maksud domain yang dapat saya kongsikan, Kita teruskan ke topik utama kita ia itu Cara Mendapatkan Domain Dot Com Murah 1USD

Cara Mendapatkan Domain Dot Com Murah 1USD

  1. Pertamakali anda perlu mempunyai paypal ataupun creditcard/visa/master untuk digunakan membuat pembelian ataupun pembayaran domain, Untuk pembelian domain anda hanya memerlukan 1USD untuk tahun pertama, naa untung kan cuma 1 usd/ tahun tetapi untuk tahun kedua ia akan mengenakan cage 18usd so kalau tak nan teruskan domain di 1and1 boleh terus transper ke goodady dan sebagainya.
  2. Seterusnya masuk ke https://www.ionos.com/ Dan masukan nama domain anda, sekarang promo domain yang anda boleh beli ialah COM, ORG dan NET dengan kos hanya 1USD.
  3. Contoh saya ingin membeli domain dotycat.net (lihat gambar)
Cara Mendapatkan Domain Dot Com Murah 1USD
  1. Seterusnya tekan butang ADD TO CART untuk membuat pembelian ataupun untuk memasukan domain yang d inginkan ke dalam bakul. Dan seterusna tekan butang Continue untuk meneruskan ke page pembayaran.
  2. Seterusnya tekan butang Domain Only sekiranya anda hanya ingin membeli domain sahaja.
Cara Mendapatkan Domain Dot Com Murah 1USD
  1. Selanjutnya anda akan nampak subtotal ataupun harga total untuk 1 domain (cek gambar cik adik manis) Dn tekan butang Continue
Cara Mendapatkan Domain Dot Com Murah 1USD
 1. Seterusnya anda akan di bawa ke page register, Isi nama alamat no hpn email dan isi semua info yang di perlukan lalu tekan butang Continue untuk teruskan ke page pembayaran.
 2. Bagi pembayaran ada 2 kaeda ia itu melalui creditcard/visa/master ataupun melalui paypal, biasanya saya akan gunakan paypal.
 3. Buat pembayaran da tekan butang Continue to Order Review, Sekiranya anda berjaya membuat pembayaran bermaksud domain anda berjaya di register akan tetapi anda perlu menunggu 1-4 jam untuk masa pengaktipan, kadang cepat kadang lambat bosku.
 4. Selesai buat pembelian dan pengaktipan anda boleh set ns dns forward domain anda.ggwp
 5. Selesai

So bagaimana? da dapat domain anda dengan harga 1 dolar? sekiranya suda comment nama domain anda d ruangan yang saya sediakan, nanti admin datang melawat, Baiklaa sampai di sini sahaja perkongsian saya tentang Cara Mendapatkan Domain Dot Com Murah 1USD, Sekiranya ada pertanyaan boleh tinggalkan di ruamgan comment.

Conclusion

So I think you might understand and like our article about Cara Mendapatkan Domain Dot Com Murah 1USD. So in my conclusion, If you don't understand any of the steps then don't hesitate to leave a comment in the space we have provided.

Share with your friends and spread this article to the whole world😍

Assalamualaikummm..

Comments