Cara Memeriksa Kelajuan Internet Anda

Cara Memeriksa Kelajuan Internet Anda

Summary

This time I will share about 'Cara Memeriksa Kelajuan Internet Anda'

Continue reading about our main topic which is Cara Memeriksa Kelajuan Internet Anda

Kali ini dotycat.com akan kongsikan tentang Cara Memeriksa Kelajuan Internet Anda, Sebenarnya cara ini sangat mudah tetapi oleh kerana ada permintaan dari pada kawan-kawan pembaca so saya kongsikan, berikut

Seperti yang anda lihat dan rasakan semakin lama internate berkembang dengan begitu maju, Internate suda menjadi keperluan kita seharian sama ada untuk menonton movie, membuat kerja dan sebagainya, Beberapa hari yang lalu saya mendapat email dari sahabat pembaca kita, bertanyakan cara cek kelajuan internate.

Sebenarnya kelajuan internate ini bergantung pada tempat dan masa kita menggunakanya selain itu kelajuan internate juga bergantung pada langanan internate kita kerana kebanyakan plan internate msa kini menggunakan system speed cap seperti plan digi unlimited tetapi speed hanya 3mbps.

Ap Itu Internet

Secara amnya, Internet (Jawi: ‏اينترنيت‎‎; singkatan perkataan bahasa Inggeris; inter-network) ialah rangkaian komputer yang berhubung menerusi beberapa rangkaian.

Manakala Internet (huruf 'I' besar) ialah sistem komputer umum, yang berhubung secara sejagat dan menggunakan TCP/IP sebagai protokol pertukaran paket (packet switching communication protocol). Rangkaian internet yang terbesar dinamakan Internet.

Cara menghubungkan rangkaian dengan kaedah ini dinamakan internetworking. 80% daripada maklumat di internet adalah dalam bahasa Inggeris Dan hanya 20% daripada keseluruhan adalah bahasa lainnya.

Cara Memeriksa Kelajuan Internet

Ada beberapa aplikasi dan website yang anda boleh gunakan untuk mengukur kelajuan internate anda, Berikut beberapa aplikasi dan website yang anda boleh gunakan untuk mengetahui kelajuan internate anda.

Melalui Aplikasi

  1. Speedtest by Ookla - Ia bukan sahaja boleh digunakan untuk menyemak kelajuan muat turun, muat naik dan ping, Speedtest by Ookla juga sesuai untuk anda yang ingin mengetahui resolusi ideal untuk penstriman. Aplikasi ini akan memainkan beberapa klip untuk melihat resolusi maksimum yang boleh dicapai semasa menstrim video.
  2. Meteor - Meteor ialah salah satu aplikasi terkemuka untuk menguji kelajuan internet pada rangkaian Wi-Fi, 3G, 4G dan 5G. Ujian boleh dilakukan dengan cepat dalam beberapa saat, dan keputusan yang dipaparkan adalah sangat tepat.
  3. Speedtest Master - Tanpa banyak langkah yang perlu dilalui, di halaman utama, anda boleh terus menyemak kelajuan internet anda. Malangnya, tidak seperti Meteor, yang bebas iklan, untuk mengetahui maklumat tentang kelajuan muat turun dan muat naik, anda perlu melangkau iklan terlebih dahulu.
  4. WiFi Router Master - Walaupun terdapat banyak faktor asas mengapa kelajuan internet boleh menjadi perlahan, anda boleh menggunakan WiFi Router Master untuk menentukan sama ada masalahnya adalah anda. Aplikasi ini boleh digunakan untuk menguji kelajuan internet, mengetahui siapa yang disambungkan ke rangkaian Wi-Fi anda dan menyemak kekuatan isyarat.
  5. Internet Speed Test Meter - Meter Ujian Kelajuan Internet memberi anda maklumat mengenai kelajuan muat turun dan muat naik sambungan yang disambungkan ke telefon bimbit anda. Apl ini dilengkapi dengan UI yang ringkas dan mudah dinavigasi. Sama seperti kebanyakan apl terkini, ia juga mempunyai pilihan mod gelap untuk mereka yang memerlukan.
  6. Speed Test - Sama seperti semua aplikasi dalam senarai ini, Ujian Kelajuan juga boleh digunakan dengan mudah untuk mengetahui kelajuan sambungan telefon bimbit anda. Selain maklumat tentang kelajuan muat turun, ia juga memaparkan maklumat tentang kelajuan muat naik dan kadar ping.
  7. Simple Speedcheck - Seperti namanya, Simple Speedcheck boleh menyemak kelajuan sambungan internet yang disambungkan ke telefon bimbit anda tanpa perlu melalui banyak langkah. Aplikasi ini juga dilengkapi dengan ciri monitor ping untuk membantu anda memantau ping dan mengetahui jika terdapat masalah sambungan.

Melalui Website

  1. Fast.com -  Anda boleh melihat kelajuan internate anda menggunakan website fast, tanpa memasang aplikasi, Cara ini selalunya digunapakai untuk mengetahui kelajuan internate pada pc ataupun laptop, tetapi anda juga boleh menggunakanya untuk mengetahui kelajuan internate anda melalui smartphone/androis atau ios.
  2. Speedtest.net - Selain itu anda juga boleh kunjungi website speedtest untuk mengetes kelajuan internate anda, fungsinya sama seperti fast.com
  3. Digi Speed Test - Sama seperti speedtest.net, Anda boleh kunjungi st.digi.com.my untuk membuat test speed kelajuan internate anda secara percuma.

Penerangan

Kalau baca artikel seperti ini mesti akan ada persoalan cara untuk bypass speedcap kan? Baik saya akan jawap semuanya, Sebelum ini saya telah kongsikan banyak cara dan banyak jenis vpn , silakan cek artikel dalam catogory VPN semua cara yang saya kongsikan itu boleh bypass speed cap, cuma bug kena cari sendiri or boleh ke telegram @dtvpn.

Conclusion

So I think you might understand and like our article about Cara Memeriksa Kelajuan Internet Anda. So in my conclusion, If you don't understand any of the steps then don't hesitate to leave a comment in the space we have provided.

Share with your friends and spread this article to the whole world😍

Assalamualaikummm..

Comments