Kelebihan dan Kekurangan Huawei P50 dan P50 Pro

Kelebihan dan Kekurangan Huawei P50 dan P50 Pro

Summary

This time I will share about 'Kelebihan dan Kekurangan Huawei P50 dan P50 Pro'

Continue reading about our main topic which is Kelebihan dan Kekurangan Huawei P50 dan P50 Pro

Sebagai siri Huawei P, kedua-duanya jelas mempunyai kelebihan dari segi fotografi. Ketahui kelebihan dan kekurangan Huawei P50 dan P50 Pro berikut.

Kelebihan dan Kekurangan Huawei P50 dan P50 Pro – Huawei akhirnya mengumumkan pelancaran dua telefon terbaru dari seri P yaitu P50 dan P50 Pro pada tanggal 29 Julai 2021 lalu. Meski baru ada di pasar China dan belum diumumkan pelancaran globalnya, tapi banyak penggemar gadget yang sudah jangkakan kedua telefon flagship Huawei ini.

Adakah anda salah seorang yang menantikan kehadiran Huawei P50 dan P50 Pro di Malaysia? Sebagai siri Huawei P, kedua-duanya jelas mempunyai kelebihan dari segi fotografi, seperti pendahulunya. Tetapi bagaimana dengan ciri-ciri lain? Lihat ulasan berikut tentang kelebihan dan kekurangan Huawei P50 dan P50 Pro.

Kelebihan Huawei P50

Beli telefon perdana, satu perkara yang anda pasti jangkakan ialah badan yang lebih tegap. Huawei P50 dilengkapi dengan IP68, menjadikan badan kalis habuk dan air hingga kedalaman 1.5 m selama 30 minit. Jadi tidak mengapa untuk mengambil gambar di bawah air, asalkan masanya tidak terlalu lama.

Satu lagi kelebihan terletak pada skrin yang menggunakan panel OLED dengan 1 bilion titik warna! Resolusi skrin itu sendiri telah mencapai 1224 x 2700 piksel. Sudah tentu sangat jelas untuk pelbagai aktiviti di telefon. Bermula dari bermain video, bermain permainan, hingga merakam video.

Kelebihan Huawei P50 PRO

Manakala spesifikasi P50 Pro secara amnya tidaklah terlalu jauh dari jenis biasa. Tetapi jenis pro ini menawarkan kadar penyegaran yang lebih tinggi iaitu 120 Hz. Dengan rangkaian internet yang baik, dijamin anda tidak akan ketinggalan atau ranap apabila anda bergerak dengan telefon ini.

Selain itu, kamera belakang lebih lengkap berbanding jenis biasa. Terdapat kamera lebar 50 MP, kamera periskop telefoto 64 MP, kamera ultralebar 13 MP dan kamera 40 MP B/W. Kamera hadapan adalah sama dengan jenis biasa iaitu kamera lebar 13 MP.

Kekurangan Huawei P50

Di tengah-tengah rangkaian 5G yang telah mula berkembang, siri P50 belum lagi disokong dengan teknologi ini. Malah, banyak jenama lain sebenarnya bersaing untuk melengkapkan siri telefon mudah alih rangkaian mereka dengan sambungan rangkaian 5G. Selain itu, siri P50 termasuk telefon kelas perdana.

Kelemahan lain ialah ketiadaan ciri radio. Jadi bagi pengguna yang suka mendengar radio, perlu memuat turun aplikasi sekali lagi untuk mendengar stesen radio kegemaran mereka. Telefon ini juga tidak dilengkapi dengan port bicu 3.5 mm, jadi fon telinga dan pembesar suara mesti sentiasa menggunakan sambungan Bluetooth.

Huawei P50 jenis ini dipasarkan pada harga 4,488 yuan di negara asalnya, atau sekitar RM 2*** ringgit. Dalam julat harga itu, anda mungkin menjangkakan telefon ini boleh mengecas dengan sistem wayarles. Tetapi malangnya jenis P50 baru boleh dicas dengan cara tradisional sahaja.

Kekurangan Huawei P50 pro

Oleh kerana spesifikasi pada dasarnya hampir sama, kekurangan P50 Pro juga hampir sama dengan jenis biasa. Telefon ini juga tidak dilengkapi dengan ciri radio. Selain itu, anda juga tidak akan menemui port bicu 3.5 mm.

Sama seperti P50, jenis pro ini juga tidak menyokong rangkaian 5G. Agak mengecewakan bagi sesetengah pihak, kerana ini adalah telefon baharu yang sepatutnya menampilkan ciri paling moden. Walaupun di Indonesia sendiri rangkaian 5G masih belum berjalan secara optimum ketika ini. Jadi ia tidak sepatutnya menjadi masalah besar.

Spesifikasi Singkat Huawei P50

Huawei jenis P50 dijangka akan dilancarkan pada September 2021. Telefon ini mempunyai dimensi 156.5 x 73.8 x 7.9 mm, dan berat 181 gram. Untuk kegunaan sebelah tangan masih agak selesa. Beratnya juga tidak terlalu berat, jadi boleh dipegang lama sambil menonton atau bermain game.

Skrin menggunakan panel OLED dengan 1 bilion warna dan kadar penyegaran 90 Hz. Dengan saiz 6.5 inci dan resolusi 1224 x 2700 piksel, ia menjadikan bermain permainan dan menonton video lebih selesa. Oh ya, badannya turut menampilkan IP68 yang kalis habuk dan air hingga kedalaman 1.5 mm selama 30 minit.

Sistem pengendalian menggunakan HarmonyOS 2.0 daripada Huawei dengan kad grafik Adreno 660. Hanya ada satu pilihan RAM iaitu 8 GB dengan 2 pilihan memori dalaman iaitu 128 GB dan 256 GB. Anda juga boleh menambah kad SD sehingga 256 GB.

Bateri Huawei P50 ialah Li-Po 4100 mAh dengan ciri pengecasan pantas 66 W. Ia hanya mengambil masa kira-kira 50 minit hingga 1 jam untuk mengecas sepenuhnya. Sangat sesuai untuk penggunaan telefon bimbit mudah alih atau sengit. Terdapat 3 pilihan warna iaitu Hitam, Emas dan Putih.

Ciri-ciri lain Huawei P50 ialah USB Type-C 3.1 dan USB On-The-Go. Untuk sensor cukup lengkap. Terdapat penderia cap jari dalam paparan dan penderia optik, giro, pecutan, kompas, kehampiran dan spektrum warna. Untuk pembesar suara yang sudah menggunakan bunyi stereo.

Spesifikasi Singkat Huawei P50 pro

Huawei P50 Pro mempunyai lebih banyak pilihan warna berbanding versi biasa. Terdapat 5 pilihan warna iaitu Hitam, Emas, Putih, Pink, dan Biru. Dimensi telefon ini ialah 158.8 x 72.8 x 8.5 mm dengan berat 195 gram. Tidak jauh berbeza dengan Huawei P50.

Saiz skrinnya lebih besar sedikit iaitu 6.6 inci. Resolusi skrin juga lebih tinggi sedikit pada 1228 x 2700 piksel. Panel paparan menggunakan OLED dengan 1 bilion warna. Kadar penyegaran skrin lebih tinggi, pada 120 Hz. Dalam 1 saat skrin boleh dimuat semula sehingga 120 kali.

Bagi Huawei P50 Pro yang hadir di pasaran China, terdapat 2 pilihan chipset iaitu yang menggunakan Kirin 9000 dengan kad grafik Mali-G78 MP24. Versi lain menggunakan Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 4G dengan kad grafik Adreno 660.

Untuk pilihan RAM ada 2 pilihan. Yang pertama ialah 8 GB RAM dengan 128 GB, 256 GB dan 512 GB memori dalaman. Jika anda memerlukan lebih banyak RAM, terdapat juga pilihan 12GB RAM dengan 512GB memori dalaman. Seperti versi biasa, anda boleh menambah mikroSD tambahan sehingga 256 GB.

Satu lagi ciri Huawei P50 Pro yang perlu anda ketahui ialah telefon ini menggunakan sambungan USB Type-C 3.1 dan USB On-The-Go. Manakala penderia yang tersedia ialah cap jari dalam paparan, optik, gyro, proximity, accelerometer, kompas, barometer dan penderia spektrum warna.

Penutup

Adakah anda lebih yakin dengan Huawei P50 atau P50 Pro? Walaupun ia belum dilancarkan secara global, anda boleh menyemak kedai dalam talian rasmi Huawei di dotycat. Bila dah rasmi masuk Malaysia, boleh dapat info dan mana tahu ada promo istimewa juga!

Membeli-belah untuk alat di dotycat adalah selamat, mudah dan lancar. Anda juga dijamin mendapat jaminan 7 hari untuk memulangkan barang dan yang paling penting jaminan rasmi daripada Huawei. Apatah lagi jika ada program promo istimewa dari dotycat, shopping akan menjadi lebih seronok dan menjimatkan.

Conclusion

So I think you might understand and like our article about Kelebihan dan Kekurangan Huawei P50 dan P50 Pro. So in my conclusion, If you don't understand any of the steps then don't hesitate to leave a comment in the space we have provided.

Share with your friends and spread this article to the whole world😍

Assalamualaikummm..

Comments