Kelebihan dan Kekurangan Poco X3 Pro

Kelebihan dan Kekurangan Poco X3 Pro

Summary

This time I will share about 'Kelebihan dan Kekurangan Poco X3 Pro'

Continue reading about our main topic which is Kelebihan dan Kekurangan Poco X3 Pro

Poco X3 Pro adalah telefon pintar dengan spesifikasi unggul Dan Poco X3 Pro menawarkan harga yang sangat berpatutan yang menjadikan telefon ini sangat menarik untuk pengguna di Malaysia, terutama Para content creator dan pencinta mobile games

Poco X3 Pro adalah telefon pintar dengan spesifikasi unggul Dan Poco X3 Pro menawarkan harga yang sangat berpatutan yang menjadikan telefon ini sangat menarik untuk pengguna di Malaysia, terutama Para content creator dan pencinta mobile games.

Kali ini kami akan cuba kongsikan kelebihan dan kekurangan Poco X3 Pro bermula dari reka bentuk, chipset, kamera dan ciri-ciri lain.

Tidak menghairankan, POCO mengekalkan reka bentuk asas yang mereka perkenalkan sejak POCO X3 NFC dengan berat yang sama. Kelebihan paling penting yang ditunjukkan oleh Poco X3 Pro ini adalah Chipset. POCO X3 Pro dikuasakan oleh Snapdragon 860 yang mengintegrasikan GPU Adreno 640. Chipset ini yang diseduh dengan teknologi fabrikasi 7 nm mempunyai kelajuan maksimum hingga 2.96GHz. Qualcomm menyatakannya sebagai cip 4G terpantas yang pernah ada.

Spesifikasi Poco X3 Pro

Body Dimensi 165,3 x 76,8 x 9,4 mm
Bobot 215 gr
Layar berlapis Gorilla Glass 6, bagian belakang plastik
Layar 6,67 inci
1080 x 2400 pixels FHD+
120Hz refresh rate
Chipset & OS Snapdragon 860
GPU Adreno 640
Android 11, MIUI 12 for POCO
Memori 6GB RAM + 128GB ROM
8GB RAM + 256GB ROM
Kamera utama Quad camera 48MP, f/1.8, (wide); 8MP, f/2.2, 119˚ (ultrawide); 2MP, f/2.4, (macro); 2MP, f/2.4, (depth)
Perekaman video 4K@30fps
Kamera depan Single camera 20MP, f/2.2, (wide)
Perekaman video 1080p@30fps
Baterai 5.160 mAh
Fast charging 33W
Fitur Anti air dan debu (IP53)
Dual SIM
NFC
USB Type-C
Audio jack 3,5mm
Harga 6/128GB: 8*** - 14** MYR
8/256GB: 8*** - 14** MYR

Kelebihan Poco X3 Pro

1. Layar dengan Refresh Rate 120 Hz.

Kelebihan pertama Poco X3 Pro adalah kadar penyegaran skrin tinggi 120 Hz. Biasanya, dengan harga 3 juta, spesifikasi kadar penyegaran skrin hanya ditawarkan hingga 90 Hz.

Pada kadar penyegaran skrin tinggi ini, pergerakan skrin telefon pintar akan kelihatan lebih lancar. Dari menatal garis masa media sosial, berulang-alik antara aplikasi, dan bermain permainan, semuanya akan terasa lancar.

Kadar penyegaran skrin 120Hz akan mengurangkan kekaburan gerakan ketika bermain permainan yang mempunyai gerakan yang sangat cepat seperti genre perlumbaan atau perang.

Dengan teknologi ini, Poco X3 Pro sangat bagus untuk permainan.

2. Flagship -style processor, Snapdragon 860!.

Qualcomm Snapdragon 860 adalah pemproses unggulan 4G terkemuka pada tahun 2021.

Pemproses ini tidak akan mengecewakan anda walaupun bermain permainan dengan grafik yang tinggi. Anda akan menikmati permainan dalam talian tanpa kelewatan dengan grafik yang lancar.

Di samping itu, Snapdragon 860 menyokong kapasiti 16 GB RAM dan beberapa ciri kamera seperti mod malam ultrawide, mod malam selfie, dan video berganda yang pada masa ini hanya tersedia di Poco X3 Pro.

3. Mempunyai Kamera Quad.

Poco X3 Pro mempunyai 4 kamera belakang atau biasa disebut Quad Cameras yang merangkumi kamera utama 48MP, kamera sudut ultra lebar 8MP, sensor kedalaman 2MP, dan kamera makro 2MP. Ia menyokong rakaman dan rakaman video dengan cukup baik.

Ciri-ciri kamera pada telefon bimbit ini sangat lengkap, terdapat lampu kilat dwi-LED, HDR, panorama, hingga rakaman video hingga 4K @ 30fps.

Dan terdapat juga ciri penstabilan gambar elektronik (EIS) yang membantu merakam video lebih stabil hingga resolusi Full HD (1080p) @ 60 fps.

4. Teknologi LiquidCool 1.0 Plus.

Penggunaan aplikasi berat seperti bermain permainan atau mengedit video menyebabkan telefon menjadi panas dengan cepat. Namun, anda tidak perlu risau jika menggunakan Poco X3 Pro. Kerana dilengkapi dengan Teknologi LiquidCool 1.0.

Teknologi ini berfungsi untuk mengekalkan prestasi telefon bimbit ketika digunakan dalam prestasi berat. Panas hilang dengan cepat sehingga anda dapat terus bermain permainan dengan kelajuan penuh.

Teknologi ini menampilkan penyejukan pemproses hingga 6 ° C, grafit pelbagai lapisan dan paip haba tembaga D5.

5. Kuat dengan Corning Gorilla Glass 6.

Skrin adalah bahagian terpenting dalam telefon bimbit. Skrin telefon bimbit sering retak atau rosak.

Corning Gorilla Glass adalah salah satu pelindung skrin terbaik di luar sana. Anda tidak perlu risau jika layar Poco X3 Pro akan tergores.

Pelindung skrin ini dituntut oleh Corning sebagai tahan terhadap penurunan hingga 1.6 meter (m) ke permukaan yang keras dan kasar.

Selain itu, pelindung skrin Corning Gorilla Glass mempunyai peningkatan ketahanan calar sebanyak 2x berbanding aluminosilikat alternatif.

6. Bateri Berkapasiti Jumbo!.

Tidak dapat dinafikan, Poco X3 Pro mempunyai bateri dengan kapasiti yang cukup besar, yaitu 5260 mAh.

Dengan pengisian 33W, ia dapat dihidupkan dengan cepat untuk memenuhi semua keperluan anda dan berjalan sepanjang hari.

Dengan pengecasan pantas, telefon bimbit ini akan dicas 59% selama 30 minit dan penuh 100% selepas 59 minit.

Menurut Xiaomi, bateri ini dapat bertahan selama 10 jam untuk bermain permainan, 17 jam untuk bermain video, atau 153 jam untuk memainkan muzik.

7. Speaker Stereo Ganda.

Pembesar suara stereo dua pada POCO X3 Pro memberikan suara berkualiti studio yang hebat sama ada anda sedang bermain permainan atau mendengar muzik. Kedengarannya nyata seperti anda dalam permainan. Lubang pembesar suara untuk peranti ini berada di bahagian bawah dengan tiga lubang dan pembesar suara di bahagian atas berfungsi sebagai pembesar suara sekunder.

Kualiti gambar yang menakjubkan dari telefon ini digabungkan dengan pembesar suara stereo yang telah lulus ujian Hi-Res Audio menjadikan telefon ini sempurna untuk permainan.

8. Dilengkapi NFC.

Kelebihan lain dari telefon bimbit POCO X3 Pro adalah ciri Near Field Communication (NFC). Ciri ini memerlukan dua peranti yang masing-masing sesuai dengan ciri ini, satu berfungsi sebagai pemancar dan satu penerima isyarat.

Ciri NFC memudahkan anda membuat transaksi digital, memeriksa dan menambah baki wang elektronik, memindahkan fail, dan banyak lagi.

Di samping itu, Xiaomi mendakwa bahawa ciri NFC pada peranti adalah 33% lebih cepat daripada NFC pada telefon bimbit lain secara umum.

Kekurangan Poco X3 Pro

Telefon pintar ini mempunyai banyak kelebihan dengan harga yang berpatutan. Tetapi ada juga kelemahan yang dapat dipertimbangkan ketika membelinya, seperti berikut:

1. Mempunyai Body yang cukup besar.

Setiap produk mempunyai kelebihan dan kekurangan. Poco X3 Pro mempunyai Body yang cukup tebal atau besar, iaitu 9,4 mm dan berat 215 gram. Bagi anda yang bermain permainan dengan intensiti tinggi, mungkin anda akan merasa sakit memegang telefon bimbit ini untuk masa yang lama.

Dengan dimensi 165.3 x 76.8 x 9.4 mm, telefon bimbit ini juga agak sukar untuk dimasukkan ke dalam poket seluar. Tetapi ini masih cukup berpatutan kerana bateri yang dimilikinya cukup besar, yakni 5,260 mAh dengan prestasi luar biasa.

2. Kualiti Kamera Menurun?.

Spesifikasi kamera X3 Pro telah menurun jika dibandingkan dengan POCO X3 NFC. Kamera utama HP POCO X3 PRO ini mempunyai sensor 48MP yang agak jauh dari sensor 64MP yang digunakan oleh Poco X3 NFC. Pewarnaan foto yang dihasilkan oleh Poco X3 Pro juga kurang tajam, kamera mod malam juga tidak kelihatan semula jadi.

Walaupun masih cukup bagus ketika digunakan untuk foto.Selain itu, kamera sensor ultra lebar 8MP di telefon bimbit ini juga telah menurun kerana sebelumnya menggunakan sensor 13MP.

Penutup Poco X3 Pro

Berikut beberapa Kelebihan dan Kekurangan Poco X3 Pro yang perlu anda ketahui sebelum membuat pembelian smartphone, Sekian saja posting saya tentang Kelebihan dan Kekurangan Poco X3 Pro, harap apa yang saya kongsikan sedikit sebanyak dapat membantu anda.

Conclusion

So I think you might understand and like our article about Kelebihan dan Kekurangan Poco X3 Pro. So in my conclusion, If you don't understand any of the steps then don't hesitate to leave a comment in the space we have provided.

Share with your friends and spread this article to the whole world😍

Assalamualaikummm..

Comments