7 Software Audio Editing Terbaik Untuk Para Content Creator

7 Software Audio Editing Terbaik Untuk Para Content Creator

Summary

This time I will share about '7 Software Audio Editing Terbaik Untuk Para Content Creator'

Continue reading about our main topic which is 7 Software Audio Editing Terbaik Untuk Para Content Creator

Senarai software audio editing yang digunakan para content creator. Setiap software mempunya kelebihan dan kekurangan, semak di sini!

Untuk menghasilkan kualiti audio yang baik, anda tentu memerlukan perisian Editing yang bagus dan sesuai dengan apa yang anda perlukan. Sama ada untuk kegunaan profesional atau hanya untuk hobi, terdapat pelbagai perisian audio Editing di luar sana yang anda boleh dapatkan.

Ada yang percuma, ada yang membawa ciri tambahan, ada yang khusus untuk sistem operasi tertentu dan ada yang tidak. Oleh itu, untuk membantu anda mengetahui perisian mana yang harus anda laburkan masa dan wang anda, anda boleh melihat 7 senarai perisian audio Editing di bawah.

7 Software Audio Editing Terbaik Untuk Para Content Creator

Berikut senarai 7 Software Audio Editing Terbaik Untuk Para Content Creator yang anda boleh dapatkan

1. Adobe Audition (Windows dan MacOS)

Anda boleh mencuba Adobe Audition secara percuma jika anda tidak pasti perisian apa yang akan digunakan. Apabila anda suka, anda boleh melanggan.

Adobe Audition adalah salah satu perisian penyuntingan audio terbaik yang anda dapat. Aplikasi ini dilengkapi dengan beberapa ciri luar biasa yang telah diasah dengan pengalaman bertahun-tahun yang dimiliki oleh pasukan Adobe dalam membuat aplikasi hebat untuk pengguna profesional.

Audition dilengkapi dengan ciri-ciri seperti Editing dan Mixing pelbagai trek yang pasti akan menjadikan pengalaman penyuntingan audio anda lebih mudah dan lebih cekap. Perisian ini juga dilengkapi dengan ciri yang disebut 'Auto Ducking' yang menggunakan teknologi AI yang disebut "Adobe Sensei" yang dibuat oleh Adobe untuk mengetahui tempat-tempat di mana anda mungkin ingin menurunkan volume trek latar untuk membuat suara, ucapan dan seumpamanya.

2. Audacity (Windows, MacOS dan Linux)

Perisian yang percuma dan tersedia untuk pelbagai sistem operasi tentunya sangat wajar dicuba jika anda mencari perisian audio Editing yang sesuai untuk anda. Walaupun percuma, Audacity mempunyai hampir semua ciri yang anda perlukan.

Terdapat banyak kesan seperti bass, treble, distorsi, penyingkiran bunyi dan banyak lagi. Bersamaan dengan itu, Audacity juga dilengkapi dengan alat analisis seperti beat finder, silent finder, sound finder, dan lain-lain. Selain itu, seperti kebanyakan perisian audio Editing di luar sana, Audacity menyokong hampir semua format fail audio seperti MP3, WAV, AIFF, PCM, OGG Vorbis, FLAC, AC3, AMR, WMA, MP4 dan banyak lagi.

3. Reaper (Windows, MacOS, Linux)

Reaper adalah satu lagi perisian audio Editing yang sangat hebat dan kaya dengan ciri-ciri sementara juga lebih berpatutan daripada beberapa pilihan lain dalam senarai ini. Sebagai permulaan, Reaper hadir dengan sokongan untuk pelbagai trek, dan mempunyai sokongan pelbagai saluran yang hebat dengan 64 saluran pada setiap trek.

Reaper juga memiliki kemampuan untuk merakam audio secara langsung ke fail audio mono, stereo atau bahkan multichannel, bersama dengan kemampuan untuk merakam ke beberapa drive pada masa yang sama untuk kelebihan data. Walau bagaimanapun,pengguna Reaper tidak sehebat Adobe Audition dan Reaper agak sukar untuk digunakan oleh pemula. Bagi anda yang ingin mencuba, terdapat percubaan percuma.

4. Ableton Live (Windows dan MacOS)

Ableton Live menyokong trek audio dan MIDI tanpa had sehingga anda dapat memasukkan sebilangan lapisan trek ke dalam projek anda yang diperlukan. Terdapat juga sokongan untuk menangkap MIDI, 256 saluran input mono dan 256 saluran output mono.

Bersamaan dengan itu, anda juga mendapat hingga 70GB suara pra-rakaman yang dapat anda gunakan dalam projek anda, sehingga 46 audio.

5. Cubase (Windows dan MacOS)

Cubase, dari Steinberg, adalah perisian penyuntingan audio lain yang mungkin anda ingin cuba. Salah satu keistimewaan Cubase adalah ia mempunyai penyamaan frekuensi yang membolehkan anda melakukan pengeditan frekuensi yang sangat baik ke trek anda.

Terdapat juga ciri yang disebut Audio-in yang membolehkan anda menerapkan filter dan efek secara berasingan ke trek audio anda. Cubase menawarkan percubaan percuma sehingga anda dapat mencubanya sebelum memutuskan sama ada anda ingin membelinya atau tidak.

6. Presonus Studio One

Software audio Editing lain yang mungkin ingin kamu coba, Presonus Studio One 4 adalah DAW serbaguna yang hadir dengan banyak fitur keren dan berguna. Ada dukungan untuk beberapa trek, dan dengan fitur Chord Track Studio One, kamu bisa dengan mudah membuat prototipe cepat dari suatu lagu dan mendapatkan gagasan tentang seperti apa mereka terdengar.

Chord Track membawa fitur seperti modulasi kunci, substitusi akor dan lainnya untuk membuat protoyping lebih mudah. Studio One dapat secara otomatis mengidentifikasi chord dari track audiomu. Namun untuk pemula software ini kurang sesuai.

7. Ardour (Windows, MacOS, Linux)

Terakhir, Ardor juga merupakan perisian audio Editing yang sangat baik. Dengan fakta bahawa ia tidak hanya berfungsi pada Windows dan macOS, ia juga menyokong Linux sepenuhnya, jadi anda pada dasarnya dapat menjalankannya di hampir semua komputer yang anda mahukan.

Ardor membawa anda hampir semua ciri dalam dunia audio Editing daripada membuat rakaman lebih mudah dengan mikrofon dan peranti MIDI. Ia juga mempunyai ciri Editing yang mudah digunakan seperti memotong, crossfade, transposition, swing dan banyak lagi. Perisian ini juga menyediakan ciri undo dan buat semula tanpa had sehingga anda dapat bereksperimen dengan isi hati anda.

Penutup

Berikut 7 Software Audio Editing Terbaik Untuk Para Content Creator yang dapat saya kongsikan kali ini , saya harapkan apa yang saya kongsikan ini dapat membantu anda membuat pilihan teentang software audio editor anda. sekian , sampai jumpa lagi.

Conclusion

So I think you might understand and like our article about 7 Software Audio Editing Terbaik Untuk Para Content Creator. So in my conclusion, If you don't understand any of the steps then don't hesitate to leave a comment in the space we have provided.

Share with your friends and spread this article to the whole world😍

Assalamualaikummm..

Comments