Cara Dapatkan Semula Fail yang Terpadam dalam USB Drive

Cara Dapatkan Semula Fail yang Terpadam dalam USB Drive

Summary

This time I will share about 'Cara Dapatkan Semula Fail yang Terpadam dalam USB Drive'

Continue reading about our main topic which is Cara Dapatkan Semula Fail yang Terpadam dalam USB Drive

Macamana cara dapatkan semula file yang hilang dalam pendrive? Kenapa tiba-tiba kosong atau file dah kena virus atau ter delete secara tak sengaja

Data Flashdisk dan kad memori sangat terdedah kepada pemadaman atau kerosakan.

Flashdisk yang sering dipindahkan dari satu komputer riba ke komputer riba yang lain juga dapat terdedah kepada virus yang menyebabkan data di dalamnya menjadi rosak, bahkan ada jenis virus tertentu yang menyebabkan Flashdisk diformat tanpa kita sedari dengan kata lain Auto Format.

Sekiranya dalam flash atau kad memori terdapat data penting seperti fail kerja, dokumen, video, atau foto berharga kita, tentu saja kita tidak boleh membiarkannya hilang. Kita harus memikirkan cara mendapatkan kembali data yang dihapus pada kad memori.

Pada kesempatan ini, Saya akan berkongsi petua bagaimana untuk mendapatkan fail yang dihapus, rosak, atau diformat pada Flashdisk dan kad memori. Lihat penjelasan langkah demi langkah.

Cara Dapatkan Semula Fail yang Terpadam dalam USB Drive

  1. Install aplikasi recovery data - Untuk memulihkan data yang terpadam atau hilang, anda memerlukan aplikasi recovery data. Pada masa ini terdapat beberapa aplikasi recovery data percuma yang cukup hebat, saya telah mencuba beberapa daripadanya dan cadangan saya adalah Recuva.
  2. Jalankan aplikasi Recuva - Setelah aplikasi diinstall, pasangkan Flashdisk yang datanya telah dipadam ke komputer riba atau PC. Kemudian jalankan aplikasi Recuva.
  3. Scan flashdisk yang datanya terpadam - Lakukan scanning pada flashdisk. Tunggu hingga proses scanning selesai. Nanti akan mengesan semua file-file yang pernah dipadam di dalam flashdisk
  4. Pilih fail yang anda mahu pulihkan - Setelah proses scan selesai nanti akan terlihat data-data lama yang pernah terpadam atau terformat di flashdisk kita, Seterusnya, kita hanya perlu memilih data mana yang ingin kita kembalikan dengan mencentangnya
  5. Tekan butang Recovery - Setelah semua fail yang ingin dikembalikan telah diperiksa, maka kita hanya perlu mengklik butang Pulihkan di sudut kanan bawah dan kemudian pilih lokasi penyimpanan.

Untuk memulihkan fail yang dipadam pada kad memori (kad sd) caranya sama, kita dapat menggunakan aplikasi Recuva ini melalui PC. Kejayaannya bergantung pada berapa lama fail tersebut dipadam

Biasanya fail yang tidak dihapus terlalu lama masih boleh dipulihkan dengan sempurna, tetapi jika fail telah lama dihapus, akan lebih sukar untuk dipulihkan sepenuhnya.

Baikla sampai disini sajala perkongsian sya tentang Cara Dapatkan Semula Fail yang Terpadam dalam USB Drive, Saya harapkan apa yang saya kongsikan ini dapat membantu anda, Sekiranya ada kesilapan sila perbetulkan melalui ruangan koment. Wasalam

Conclusion

So I think you might understand and like our article about Cara Dapatkan Semula Fail yang Terpadam dalam USB Drive. So in my conclusion, If you don't understand any of the steps then don't hesitate to leave a comment in the space we have provided.

Share with your friends and spread this article to the whole world😍

Assalamualaikummm..

Comments