Cara Menjana Pendapatan Melalui Tik-Tok

Cara Menjana Pendapatan Melalui Tik-Tok

Summary

This time I will share about 'Cara Menjana Pendapatan Melalui Tik-Tok'

Continue reading about our main topic which is Cara Menjana Pendapatan Melalui Tik-Tok

Cara Menjana Pendapatan Melalui Tik-Tok - Ramai di kalangan kita sekarang yang menggunakan aplikasi tiktok, Tahuka anda dengan aplikasi tiktok kita boleh menjana pendapatan sampingan melalui beberapa cara yang akan saya kongsikan ini?

Adakah anda tahu kenapa tiktok begitu popular pada zaman ini? Jawapanya tiktok bukan sahaja untuk bersenang-senang tetapi boleh membantu kita untuk menjana pendapatan sampingan, Bagai mana pula cara untuk menjana pendapatan ataupun duit melalui tiktok? Jom kita bincangkan.

Bermula dari kanak-kanak hingala ke dewasa mereka telah mengenali tiktok dan tidak terkecuali juga yang da berumur betul kan?

Ini kerana pengguna tiktok dapat memanafaatkan platdorm tiktok ini untuk menjana pendapatan sampingan melalui video yang di kongsikan oleh mereka, So Kali ini saya akan kongsikan beberapa cara untuk membantu anda untuk menjana pendapatan melalui tiktok.

Apa itu TikTok?

Tiktok adalah platform social media yang membolehkan kita merakam video pendk dan disertakan dengan muzik secara percuma.

Aplikasi video pendek ini pada awalnya di panggil douyin yang di perkenalkan oleh syarikat china bernama dytedance sekitar tahun 2016.

Merka hanya memerlukan masa kurang dari setahun dan suda mendapatkan pengguna lebih dari 110 juta pengguna di china.

Beberapa tahun kemudian aplikasi ini dijenamakan dengan nama baru seperti yang anda  kenal sekarang ia itu TikTok, Kini TikTok telah mempunyai pengguna sekitar dua bilion pengguna aktif dari seluruh dunia.

Cara Buat Duit Dengan TikTok

Berikut beberapa cara yang anda boleh gunakan untuk menghasilkan wang melalui aplikasi tiktok

 1. Donation atau Payout Coins
 2. Sponsored Content Post
 3. TikTok Marketing
 4. Tiktok Manager
 5. Jual dan Beli Akaun TikTok

Untuk lebih jelas saya akan terangkan setiap topik dan cara untuk anda gunakan , supaya anda mampu membuat pendapatan sampingan melalui aplikasi tiktok.

Donation atau Payout Coins

Ada banyak cara untuk kita gunakan untuk menghasilkan pendapatan sampingan melalui tiktok, Sekiranya anda mempunyai fan yang banyak, salah satu caranya iala melalui coin donation yang anda boleh dapatkan dari fans-fans anda semasa anda membuat live stream.

Konsep yang digunakan oleh tiktok hampir sama dengan konsep yang di gunnakan oleh twetis dan likee , Semasa live para fans anda boleh memberikan ada sticker , dan sticker tetrtntu mempunyai nilai tertentu yang boleh menghasilkan wang, dengan kata lain star , ianya sama seperti memberi star di facebook.

Sponsored Content Post

Sponsored Content Post adalah Anda sebagai influencer TikTok, yang mempromosikan jenama tertentu.

Bagi kaedah ini sesuai bagi tiktoker yang sudah mempunyai banyak followers ataupun fans, Berikut contoh sponser content yang boleh anda pelajari.

Contoh

 1. Mencari niche content.
 2. Ikuti cabaran viral.
 3. Bekerjasama dengan pengguna TikTok yang lain.
 4. Muat naik kandungan Anda ke media sosial lain, seperti Instagram, Facebook, dan lain-lain.
 5. Upload content pada waktu prime time.
 6. Muat naik video menarik, edit video Anda sebelum post.
 7. Konsisten atau berjadual.
 8. Pengoptimuman profil TikTok.

TikTok Marketing

TikTok marketing ditujukan untuk Anda yang memiliki jenama dan ingin menarik pengguna dari TikTok. Kaedah promosi yang paling berkesan di platform ini adalah dengan TikTok Ads.

Tiktok marketing berfungsi sama seperti facebook ads, So dengan tiktok marketing kita boleh mempermosikan perniagaan kita ataupun braind/jenama kita untuk menarik pelangan dan seterusnya mempermosikan barangan jenama anda.

Tiktok Manager

Kaedah terbaik untuk menjana wang dengan TikTok adalah menjadi TikTok Manager. Cara kerjanya, Anda menguruskan akaun TikTok seseorang untuk membuatnya dengan lebih pantas.

Berikut beberapa contoh tiktok marketing yang boleh anda pelajari

Contoh

 1. Kembangkan idea content TikTok.
 2. Urus tawaran kerjasama.
 3. Meningkatkan pengikut/followers, like dan engagement.
 4. Tetapkan strategi content marketing.

Jual dan Beli Akaun TikTok

Sekiranya Anda sudah pandai membina hubungan dengan pengikut/followers Anda, maka kaedah terbaik untuk cara buat duit dari TikTok adalah jual dan beli akaun.

 1. Buat akaun dengan minat dalam topik tertentu.
 2. Tingkatkan pengikut, like, jumlah engagement.
 3. Bina komuniti dengan peminat topik yang sama.
 4. Setelah akaun menjadi besar, jual kepada jenama atau syarikat dalam bidang yang sama.

Cara ini umum dilakukan, karena masih banyak brand yang tidak dapat menangani akun dari awal.

Conclusion

So I think you might understand and like our article about Cara Menjana Pendapatan Melalui Tik-Tok. So in my conclusion, If you don't understand any of the steps then don't hesitate to leave a comment in the space we have provided.

Share with your friends and spread this article to the whole world😍

Assalamualaikummm..

Comments